top of page
Afb Leergang Het Fundament.png

Werken met de onderstroom vraagt om continue aandacht voor je eigen onderstroom.

In dit traject ga je jouw persoonlijk werk met de onderstroom aan. Je ontdekt meer over wie je bent, wat je angsten en verlangens zijn en welke maskers je op zet als het spannend wordt.

Je leert door welke triggers je uit je kracht raakt en hoe je weer in balans komt.

Zo kun je authentieker werken en leven en krijg je beschikking tot vermogens vanuit de onderstroom als kracht om te doen wat jij graag wilt.

 

Het traject staat open voor iedereen die met mensen werkt waarbij we bewust geen onderscheid maken tussen professionals, teamleiders, managers of directeuren.  

Herken je ook dat je jezelf op bepaalde momenten in je leven steeds hetzelfde ziet doen terwijl je het zo graag anders zou willen? Is je balans regelmatig zoek? Blijft het lastig om keuzes te maken die jou en je taak dienen in plaats van dat je geleid wordt door je oude patronen? Dan is het tijd om het fundament voor de rest van je leven te leggen. Een fundament van stevigheid door zelfregulatie, veerkracht, een set hulpbronnen bij triggers in je leven en je werk, balans in je systeem en in je lijf. Een fundament van concrete handvatten voor nieuw gedrag in contact met jezelf en anderen.

 

Wie zijn fundament kent, heeft doorgrond en de sterke plekken kent, heeft een goede basis voor al zijn activiteiten in het leven. Onderzoek je belemmeringen en ontdek jouw kracht en jouw echte drijfveren. Wanneer je fundament stevig is, haal jij het allerbeste uit jezelf én uit het leven. Je werkt met mensen, bijvoorbeeld als teamleider, begeleider of professional en je wilt leren hoe je meer in contact kunt staan met jezelf en daardoor met anderen waardoor je met meer plezier en impact kunt bijdragen. Je verlangt naar meer werkgeluk, meer flow en werken op een voor jou gezondere manier.

 

In deze leergang ontdek je wat je meeneemt in je werk en leven vanuit jouw persoonlijke onderstroom.  Je neemt jezelf altijd mee en daarmee ook je onderstroom: hoe je omgaat met autoriteit, hoe je contact aangaat, hoe je samenwerkt, waar je getriggerd raakt, hoe je omgaat met kritiek en met lastige emoties. Je ontdekt ook waar schuld en schaamte je tegenhouden in het voluit inzetten van jouw vermogens. Deze training brengt je meer bewustwording, nieuwe taal en hulpbronnen om te bouwen aan werkgeluk, werkgezondheid en meer resultaat in dat wat jij wilt bijdragen in je werk.

Hoe ziet het traject eruit? 
 

'Ken je het verlangen?' Vroeg de eekhoorn aan de krekel. 'Ja', zei hij ‘maar het zit soms zo ver weg dat ik er net niet bij kan en soms zit ik er helemaal in, maar doe ik toch iets anders, gek hé.’

 

Het Fundament bestaat uit vijf blokken van 2 dagen. Elk blok staat een thema centraal waardoor je werkt aan jouw fundament. Tussen de blokken door bouw je aan je fundament van regulatie en nieuw gedrag. Na afloop van de leergang heb je jouw fundament gelegd van werken met je eigen onderstroom waardoor je fundamenteel anders kunt handelen en tot keuzes komt in je leven en in je werk. Je communiceert op een andere wijze en je kunt doeltreffend omgaan met triggers die je tegenkomt in werk en in het dagelijks leven. 

Welke thema's komen aan bod? 

Blok 1: aankomen waar je bent en reguleren 

In dit blok staan we stil waar je bent en bent geweest. Je levensgeschiedenis, relationele ervaringen, kindbesluiten en hechting. Je leert onder andere werken met hulpbronnen, zelfregulatietechnieken vanuit mindfulness zelfcompassie, hartcoherentie. 

 

Blok 2: mijn familiesysteem 

Op een dieper niveau maken we allemaal deel uit van een groter geheel en zijn we onlosmakelijk verbonden met onze familie. Of we nu willen of niet, familiekrachten spelen een rol in ons persoonlijk leven. Een vraagstuk onderzoeken in een opstelling van je familiesysteem leidt tot meer bewustzijn om tot de kern van je thema door te dringen. 

 

Blok 3: trauma en TRE  

We maken allemaal situaties mee waarin we ons onthand hebben gevoeld, onmacht of  angst hebben ervaren of een moment niet meer wisten wat we moesten doen. Voor ons lijf en oerbrein kunnen deze gebeurtenissen ontregelend werken en  jaren later nog opspelen. In dit blok leer je hoe je oude opgebouwde spanningen van die momenten kunt loslaten, waardoor je een diepe ontspanning en stevigheid in jezelf gaat ervaren.
 

Blok 4: verbinding met jezelf in contact met anderen   

In dit blok leer je hoe je verbinding met jezelf houdt in contact met anderen. Hoe je kunt ontmoeten vanuit ‘ik ben oké - jij bent oké’ en hoe je zorg draagt voor jouw gevoelens en behoeftes. Op die manier kun jezelf in contact ont-moeten en de ander écht ontmoeten. 


 

Blok 5: rouw en afscheid  

Onlosmakelijk verbonden met contact is ook rouw en afscheid. De cirkel van het leven. Rouw en afscheid heeft hierin een belangrijke functie die we maar wat graag uit de weg gaan. In dit blok integreren we rouw en afscheid in contact en hechten we de basis van jouw fundament af. 

We werken met technieken en werkvormen uit stromingen als Mindfulness, Gestalt, Hartcoherentie, Verbindende Communicatie, Systemisch Werk en Transactionele Analyse. 

Wat brengt het je?
 

 • Verbinding met en bewustzijn van je eigen onderstroom: gevoelens, behoeftes, drijfveren, waarden en hoe dit alles zich vertaalt naar hoe je je uit op de bovenstroom en wat het effect hiervan is;

 • Het beter kunnen verdragen en accepteren van lastige situaties;

 • Technieken waarmee je spanning en activatie van je zenuwstelsel kunt reguleren;

 • Werken vanuit meer authenticiteit, gezonde begrenzing en passend bij je rol en taak waardoor je minder verstrikt raakt in lastige situaties;

 • Taal om jezelf effectiever uit te drukken vanuit verbindende eerlijkheid, kwetsbaarheid en concrete verzoeken;

 • Het vermogen om met minder oordelen en frustratie en vanuit meer empathie naar lastige situaties te kijken;

 • Persoonlijk leiderschap waarbij je vanuit je eigen onderstroom vermogens aan kunt spreken om vastgelopen situaties vlot te trekken. 

 

Eerdere deelnemers van een voorloper van dit traject zeggen:
 

 • Ik heb nu meer dan ooit zicht op hoe mijn binnenwereld ongemerkt impact heeft op mijn gedrag; 

 • Ik heb meer rust en plezier in mijn werk gekregen doordat ik geleerd heb hoe ik meer in het nu kan zijn, hoe ik mezelf kan reguleren op lastige momenten;

 • Ik heb ontdekt waar ik op andere plekken ga staan en waar dit meteen negatief effect heeft op mijn impact;

 • Ik communiceer nu echt vanuit een andere intentie en ben me veel bewuster van wat en hoe ik communiceer en wat dat met de ander doet;

 • Ik ben nu echt op een andere manier aanwezig in mijn werk maar ook in mijn persoonlijk leven en dat doet veel;

 • Mijn frustraties en energielekken zijn afgenomen. Ik heb zoveel meer ruimte nu!

 • De interventies die zijn aangereikt heb ik uitgeprobeerd in mijn werk. Het werkt gewoon! En het was zo leuk om te doen!

 

Praktisch: nadere info volgt 

bottom of page